Olejek roucou

roucouUlubieniec profesjonalnych stylistów Davines to olejek roucou. Znajdziemy go w niemal wszystkich kosmetykach tej marki. To silny antyoksydant, który ochrania włosy przed UV, nawilża i zapobiega ich puszeniu się. Co powinnaś wiedzieć o oleju roucou?

Informacje na temat drzewa, z którego pozyskuje się olej roucou, często kryją się pod różnymi nazwami. Z łaciny roślina ta nosi nazwę Bixa Orellana, ale można wyszukać ją również jako drzewo Roucou, Annatto, Urucum lub Achiote. Pod wszystkimi tymi nazwami kryje się to samo – roślina ceniona już przez rdzennych mieszkańców Ameryki za właściwości ochronne i lecznicze.

Olej roucou. Skąd się bierze?

W tropikalnych lasach Amazonii rośnie drzewo, które rokrocznie wydaje owoce przypominające nieco kasztany w łupinie. W głębi kolczastych skorupek kryją się intensywnie czerwone nasiona, z których wytłacza się olej roucou. Nie są one mocno oleiste, dlatego wyprodukowanie litra olejku roucou wymaga zebrania sporej ilości nasion.

Co ma w sobie olej roucou?

Zajrzyjmy do wnętrza czerwonych nasion roucou. Tłoczenie na zimno sprawia, że olej roucou ma wszystkie cenne składniki, które znajdziemy wewnątrz owoców. A jest to przede wszystkim ogromna ilość biksyny. To barwnik, który odpowiada za kolor nasion. Nie jest to jednak składnik cenny z punktu widzenia pielęgnacji włosów. Olej roucou zawiera również: magnez, wapń, selen, witaminę A oraz cenny antyoksydant, jakim jest witamina E.

A zatem… jak działa olej roucou?

Naturalny olejek roucou uznawany jest za jeden z lepszych roślinnych antyoksydantów. Ma silne właściwości antyutleniające, dzięki czemu zapobiega procesom starzenia się komórek skóry i włosów. Systematycznie stosowany olej roucou poprawia elastyczność, dodaje miękkości i odbudowuję osłabioną strukturę keratynową.

Działanie oleju roucou na włosy:

  • ułatwia rozczesywanie,
  • zapobiega elektryzowaniu się i puszeniu,
  • ogranicza siwienie włosów,
  • ochrania przed słońcem,
  • utrzymuje stałe nawilżenie.