Olejek kokosowy

olej-kokosowyZdecydowanie najczęściej wybierany olej do włosów to właśnie ten tłoczony z kokosa. Kobiety upodobały go sobie nie tylko jako świetny składnik potraw. W wersji nierafinowanej olej kokosowy to naturalna odżywka do włosów o sporej skuteczności. Czego o nim nie wiesz?

To jeden z tych olejów, których nie wytłacza się z nasion lub orzechów. Olej kokosowy jest tłoczony mechanicznie z pulpy kokosów, czyli owoców palmy. Standardowo występuje w dwóch wersjach. Pięknie pachnący kokosem olej nierafinowany sprawdza się w kosmetyce, natomiast ten oczyszczony i pozbawiony zapachu nada się np. do smażenia.

Olej kokosowy = naturalna odżywka do włosów

Właściwości oleju kokosowego powinny być kobietom świetnie znane, ponieważ to jeden z popularniejszych kosmetyków naturalnych. W temperaturze pokojowej ma postać białego, miękkiego masła, dlatego bardziej przypomina maskę do włosów. Określa się go naturalną odżywką do włosów, dlatego że świetnie spisuje się w ich pielęgnacji.

Zimnotłoczony, nierafinowany olej kokosowy do włosów:

  • działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie,
  • zapewnia pośrednie nawilżenie (zapobiega utracie wody),
  • skutecznie ochrania delikatne włókno włosa,
  • przywracam włosom zdrowy blask,
  • „uspokaja” skórę głowy i normalizuje jej funkcjonowanie.

Naturalny olej kokosowy sprawdza się nie tylko na włosach. Szczególnie lubią go te proste, zdrowie i gładkie, którym zapewnia ochronę. Bardzo często olej kokosowy wykorzystuje się także jako zamiennik dla wielu kosmetyków do skóry całego ciała i twarzy.

Olej kokosowy NIE dla włosów zniszczonych!

Przyjęło się mówić, że olej kokosowy regeneruje włosy zniszczone. To błędne przekonanie! Warto wiedzieć, że o przynależności oleju do określonego typu włosów decyduje zawartość kwasów tłuszczowych. Olej kokosowy zawiera głównie kwasy tłuszczowe nasycone, co czyni go olejem wnikającym idealnym dla włosów niskoporowatych. Na tych zniszczonych może spotęgować puszenie się. Zdecydowanie lepiej stosować go do pielęgnacji włosów zdrowszych, jako kosmetyk ochronny, nabłyszczający i łagodzący podrażnienia skóry.